Címlap Innováció
Eredményesség, siker
  • Hungarian (formal)
  • English (United Kingdom)
  • Deutsch (DE-CH-AT)

Innováció

A szervezet tagjai elsősorban autóipari gyártók első, második és harmadik körös beszállítói, tevékenységeikkel a késztermékek összeszerelését kivéve, lefedik majdnem a teljes fémfeldolgozási vertikumot. A tevékenységek között megtalálható a könnyűfémöntés, az alumínium és acélöntvények megmunkálása, lemezmunkálás, forgácsolás, hegesztés, fémszerkezetek gyártása és összeszerelése, galvanizálás, felületkezelés, festés.

Az értékesítés döntő részét bérmunka adja, de saját termékekkel is jelen vannak a cégek. A fémipari termékek bővülő piaca bizakodásra ad okot, és megalapozza a klaszter tagjainak fejlődését is. Megrendelői oldalról a legjelentősebb felvevő területek a fejlettebb magyar régiók, autóipari gyártási centrumok, külföldön pedig főleg Nyugat-Európa országai, Németország, Franciaország, Hollandia, Dánia és Svájc.

A klasztertagok fontosnak tartják a jelentős hozzáadott értékű, magas tudás-és innováció tartalommal bíró termékek gyártását és szolgáltatások nyújtását.

A klasztertagok az innovációs és a folyamatos kutatás-fejlesztési tevékenységükkel is a vevői igények mind teljesebb, a valós keresleten felül akár a látens vevői igényeket is előre meghatározva és kiszolgálva biztosítják a megrendelői kérések lehető legteljeskörűbb kielégítését.

A klasztertagok nyitottak és bizalmi kapcsolatban állnak, mindez lehetővé teszi a tudás és a technológia zavartalan áramlását a tagok közt. A Szent István Egyetem az innováció-és technológia transzfer tevékenységével segíti a vállalatokat. Az utóbbi években történt több technológiatranszfer is, a klaszter húzótermékeinek műszaki fejlesztése érdekében: műanyagipari és elektronikai eredmények átadása történt meg a tagok részére.

Elindult egy szoftverrel támogatott közös beszerzési platform is, SMK KIP néven, mely a tagok beszerzéseit hangolja össze. Kutatás-fejlesztési és innovációs programok is zajlottak, szintén a műszaki fejlesztések és a nemzetközi versenyképesség elősegítésére, melyek közül a hegesztés technológia korszerűsítését több tag is sikerrel vezette be a termelésében. A klaszterben tömörült vállalkozások saját érdekeik mentén töltötték meg tartalommal a hálózatot, így a fémipari vállalkozások egymással kapcsolatot tartva, egymás munkájára építve, nagy cégek partnereként sikeresen működnek tovább. A klaszter a jövőre nézve a további bővülést és a belső kapcsolatok intenzívebbé tételét tűzte ki célul.

A tagok adottságainak a figyelembe vételével a Sárrét Metál Klaszter konkrét termékfejlesztési terveket tud lefektetni, melyek mindegyike magas innováció tartalmú, és az adott régió számára újdonságértéke van, akár mint új termés előállítás, akár mint új technológia alkalmazása okán. A legfontosabb tervezett termék- és szolgáltatásfejlesztések során azoknak a nagyobb klaszter tagoknak a szerepe a meghatározó, amelyek saját terméket is gyártanak: Csaba Metál Zrt., Csaba-Berényi Gépgyártó Kft., Meta Vasipari Kft. A kisebb vállalkozások előtt a klaszter tagjaként nyílik meg a lehetőség, hogy csatlakozzanak a részben már elindult termékfejlesztésekhez.

 

Az oldal használatával hozzájárul a cookie-k használatához.